flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З’їзд суддів України відбудеться 11-13 липня 2022 року

13 травня 2022, 14:04

 12 травня 2022 року, відбулося засідання Ради суддів України.

 Засідання, у якому взяли участь 30 членів РСУ, проходило в приміщенні Державної судової адміністрації України (м. Київ) в онлайн режимі через відеоконференцію ZOOM.

 На обговорення було винесено два питання порядку денного: щодо необхідності проведення ХІХ позачергового з'їзду суддів України та про продовження строку подання документів особами, які виявили намір обійняти посаду судді Конституційного Суду України.

 Обґрунтовуючи необхідність проведення ХІХ позачергового з’їзду суддів України, Богдан Моніч зазначив, що зараз, навіть в умовах війни, судова влада України потребує нагального відновлення роботи Вищої ради правосуддя. Без з’їзду і заповнення вакантних посад членів ВРП, а суддівське самоврядування має делегувати до органу 8 членів, приймати будь-які конституційні рішення Вища рада правосуддя не зможе.

  «На сьогодні питання формування Вищої ради правосуддя залишається вкрай нагальним. Особливо, на жаль ми мусимо констатувати, що в період війни є окремі випадки, коли наші колеги підозрюються у скоєнні злочинних дій, тобто виникають питання притягнення їх до відповідальності й обрання запобіжних заходів, про відсторонення від посад суддів, так само нагальними є питання звільнення суддів у відставку, особливо тих, які досягають 65-и років. Загалом, є досить багато питань, які належать до виключних конституційних повноважень Вищої ради правосуддя, тому вона повинна працювати», - наголосив Богдан Моніч.

 Голова Ради суддів України також нагадав, що Етична рада днями оцінила доброчесність діючих членів ВРП і визнала такими, що відповідають критеріям етики й доброчесності трьох суддів, двоє з яких вибиралися з’їздом суддів України, а одна суддя була призначена до ВРП за квотою Президента України.

 Богдан Моніч зазначив, що посади членів ВРП мають посісти восьмеро представників суддівського самоврядування, тому навіть з огляду на це з’їзд має бути призначений і проведений.

 Після нетривалого обговорення, позаяк з проєктом рішення члени Ради ознайомилися раніше, було прийнято рішення провести з’їзд суддів України 11-13 липня 2022 руку в Києві.

 Всі організаційні питання члени Ради судів України доручили провести Державній судовій адміністрації України, вона ж має підготувати та подати на затвердження Ради суддів України План організаційних заходів з підготовки та проведення XІХ позачергового з'їзду суддів України.

 Щодо продовження строку подання документів особами, які виявили намір обійняти посаду судді Конституційного Суду України, то члени РСУ проголосували за їх продовження до 31 травня 2022 року.

 «У нас були встановлені граничні строки подання документів до 28 лютого, а 24 – почалася війна, тому багато колег не встигли подати необхідний пакет документів. Звертаю увагу всіх членів Ради, що умови конкурсу не змінюються, ми тільки подовжуємо строки подачі документів», - підкреслив Богдан Моніч.

 У підсумку засідання за всі питання порядку денного одноголосно проголосували всі 30 членів Ради суддів України, які брали участь у засіданні.

 Джерело: РСУ