flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ЄСПЛ прийняв рішення проти України щодо домашнього насильства

15 вересня 2020, 16:09

  Європейський суд з прав людини ухвалив рішення у справі "Левчук проти України" (заява № 17496/19), в якій визнав порушення ст. 8 Конвенції з прав людини (право на повагу до приватного і сімейного життя), повідомляє інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

  Скарга громадянки України стосувалась відхилення позову про виселення її колишнього чоловіка, оскільки їх спільне проживання наражало скаржницю та її дітей на ризик домашнього насильства та залякування.

  Суть справи: пані Левчук уклала шлюб з О.Л. в 2006 році. В 2007 році у них народилася трійня, місцева рада надала їм соціальне житло - квартиру. Їхні стосунки погіршились, оскільки О. Л. сильно зловживав спиртними напоями, починав суперечки, переслідував та погрожував їй та дітям, іноді вдаючись до фізичного насильства. Їх шлюб був розірваний в 2015 році і вона отримала опіку над дітьми. Проте О.Л. продовжував мешкати в квартирі.

  Поліція і соціальні служби неодноразово втручалися в цей конфлікт, колишній чоловік був обвинувачений, але ніколи не був офіційно визнаний винним в домашньому насильстві.

  Оскільки ситуація не покращилася, в 2016 році пані Левчук відкрила провадження відповідно до статті 116 Житлового кодексу, яка передбачала можливість виселення власників соціального житла за систематичну неправомірну поведінку. В кінцевому підсумку в 2018 році національні суди відхилили позов. Хоча вони й визнали, що О.Л. «повинен змінити своє ставлення», вони не виявили, що неправомірна поведінка була систематичною і вважали, що не існувало підстав для такого крайнього заходу як виселення.

  Покладаючись на  статтю 8 Європейської Конвенції з прав людини пані Левчук скаржилася на відмову видати наказ про виселення її колишнього чоловіка стверджуючи, що суди були надмірно формалістичними у своїх рішеннях і викликали в її колишнього чоловіка почуття безкарності, що піддавало її та її дітей ще більшому ризику психологічного переслідування та нападу.

  ЄСПЛ визнав порушення ст. 8 Конвенції і постановив виплату сатисфакції: 4 500 євро (моральна шкода) та 1 150 євро (видатки і витрати).

  

 Джерело: сайт «Юрліга»